Nevşehir Aktüel © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Siyaset
  3. YENİ YOL’lu Selçuk Özdağ: “Akademisyen yoksulluk sınırının altında yaşıyor, bu sessizlik çöküşü hızlandırıyor”

YENİ YOL’lu Selçuk Özdağ: “Akademisyen yoksulluk sınırının altında yaşıyor, bu sessizlik çöküşü hızlandırıyor”

-

- 3 dk okuma süresi


YENİ YOL Partisi Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, 2 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, akademideki ekonomik ve yapısal sorunlara dikkat çekerek kapsamlı çözüm önerileri sundu. Özdağ, akademinin itibar kaybı yaşadığını, yoksulluk sınırının altında çalışan bilim insanlarının sessizce sistem dışına itildiğini ifade etti.


“Yoksulluk sınırı 78 bin TL, araştırma görevlisi maaşı 60 bin”
TÜRK-İŞ verilerine dayanan konuşmasında Özdağ, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 78.292 TL olduğunu, yeni başlayan bir araştırma görevlisinin ise sadece 60 bin TL maaş aldığını vurguladı. Profesör maaşının ise yoksulluk sınırının sadece biraz üzerinde olduğunu ifade etti.


“Akademi artık ekonomik olarak cezalandırılıyor”
1990’da bir profesör maaşıyla 59 gram altın alınabilirken bugün bu miktarın yarıya düştüğünü belirten Özdağ, “Bir akademisyen artık bilimsel yayın almakla çocuğuna ayakkabı almak arasında tercih yapmak zorunda” dedi.


“Bilim insanı ya çeviri yapıyor ya bavulunu topluyor”
Araştırma görevlilerinin ek iş yapmak, ailesiyle yaşamak veya yurt dışına gitmek zorunda kaldığını dile getiren Özdağ, “Bu sistem sadakati ödüllendiriyor, liyakati değil. O yüzden bilim üretilmiyor, düşünce susturuluyor” dedi.


“Davutoğlu zammı bilim dünyasına nefes olmuştu”
2014’te dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yapılan maaş düzenlemesinin akademi camiasında “can simidi” etkisi yarattığını belirten Özdağ, o gün yapılan iyileştirmenin bugün tamamen etkisini kaybettiğini ifade etti.


“Emeklilikte çifte standart: General 72, akademisyen 67”
TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle generallerin emeklilik yaşının yükseltilmesini olumlu bulduklarını belirten Özdağ, “Peki, aynı hakkı neden akademisyene tanımıyorsunuz? Devlet üniversitesinde 67 yaşında emekli edilen hoca, özel üniversitede 72 yaşına kadar çalışabiliyor” dedi.


“Liyakat temelli sistem geri getirilmeli”
ÖYP gibi öğretim elemanı yetiştirme sistemlerinin yeniden canlandırılması gerektiğini vurgulayan Özdağ, torpilin kaldırılması, üniversitelere en zeki, en yetenekli, en liyakatli isimlerin kazandırılması gerektiğini belirtti.


Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir